Ce este detartrajul dentar?

detartraj-mare

Din cauza unei igiene orale defectuase placa dentara se poate transforma intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru. Acesta se formeaza prin  mineralizarea placii bacteriene. Produsul final este o matrice minerala care gazduieste milioane de microorganisme.
Tartrul dentar este cantonat in zonele in care periajul dentar este mai dificil sau imposibil (fata linguala a frontalilor,ultimi molari, lucrarile dentare,  dintii care  nu sunt folositi in masticatie). De asemenea, poate fi situat deasupra gingiei. La inceput are o culoare alb-galbuie,apoi devine maroniu datorita pigmentilor alimentari sau nicotinei. Exista insa si tartru situat subgingival, care poate scapa usor neobservat.

Tartrul, cunoscut ca cel mai mare inamic al gingiei,poate fi indepartat cu usurinta prin DETARTRAJ.

Cum se realizeaza detartrajul professional?
            Aceasta procedura stomatologica consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti. Aglomerarile rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizand acumularea de bacterii care constituie un rezervor de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor problem dentare.
Detartrajul se poate  realiza cu instrumente actionate manual cu care se detaseaza tartul de pe dinti sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibreaza usor indepartand tartrul de pe dinti. Pe tot parcursul tratamentului un jet puternic de apa va actiona pe ansa pentru a preveni supraincalzirea dintelui din cauza vibratiilor.
Detartrajul cu ultrasunete se completeaza cu un detartraj manual pentru zonele subgingivale. Apoi, finisarea suprafetelor dentare  este realizata prin periaj profesional.

         Detartrajul periodic este secretul mentinerii unei danturi sanatoase! Pe langa tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului paradontal nechirurgical. Detartrajul are, de asemenea, efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete. Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale.
Recomandat este ca procedura sa fie realizata la un interval de 6 luni,iar pentru fumatori mai des. Alaturi de tehnicile de periaj si vizitele regulate la stomatolog, detartrajul face parte din elementele absolut necesare unei igiene orale adecvate.

Tagged on: